Záchranári sa stretnú na 10. ročníku Lučanského memoriálu

10.04.2008 Svidník

Svidník 10. apríla (TASR) - Prednemocničnej starostlivosti a spolupráci medzi záchrannou službou, príjmovými oddeleniami nemocníc a oddeleniami anestéziológie a intenzívnej medicíny bude venovaný 10. ročník Lučanského ...
Jednodňovej konferencie sa zúčastnia nielen anestéziológovia, ale aj lekári-záchranári zo spoločnosti Falck Záchranná Košice, záchranári zo Svidníka a pod. Zhruba 120 odborníkov bude diskutovať o výbere infúznej liečby o postavení centrálneho - urgentného prijímacieho oddelenia nemocníc, o niektorých nových postupoch v záchrannej službe, ale aj o histórii prednemocničnej starostlivosti, \" uviedol dnes pre TASR organizátor akcie Štefan Trenkler zo spoločnosti Falck. Dodal, že konferencia je pomenovaná na počesť nestora slovenskej anestéziológie a spoluzakladateľa tejto služby na východnom Slovensku, primára Antona Lučanského, ktorý pôsobil vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove. Práve Trenkler pôsobil do uplynulého roka ako prednosta kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny v spomínanej prešovskej nemocnici.
Jednou zo spoločností poskytujúcich zdravotnú záchrannú službu je aj košická spoločnosť Falck Záchranná, ktorá má 74 sanitných vozidiel s posádkami na celom území Slovenska, ale predovšetkým na východe republiky. \"Organizovaním tohto memoriálu chceme vytvoriť spoločné fórum anestéziológov - intenzivistov a záchranárov, aby v rámci reťaze prežívania spolupracovali efektívnym spôsobom a zlepšili šance pacientov na dobrý výsledok v prípade náhlej poruchy ich zdravia, \" doplnil Trenkler. Povedal, že odkaz Lučanského tkvie v tom, že spomínaný odbor musí byť na vysokej odbornej aj profesionálnej úrovni a k tomu je potrebné vzdelávanie sa, prekonávanie prekážok a maximálne sústredenie sa na pacienta.
Podujatie, ktoré pripravila Falck Záchranná, a.s. , Košice, nemocnica arm. gen. L. Svodobu Svidník, n.o. a košická I. klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, sa uskutoční v priestoroch svidníckej nemocnice, ktorá si pripomína 30. výročie vzniku spomínaného oddelenia.
 

Vyberte región